Denne artikkelen er publisert i desember 2023. Vi tar forbehold at estimerte fra-priser kan endre seg.

Står du midt i en bygge- eller oppussingsprosess og kjenner på at alle valgene du må ta stilling til er litt overveldende?

Hva slags fliser skal det være i gangen? Hva slags veggfarge skal de ulike rommene ha? Jotun har jo unektelig utrolig mange fine farger i det nye fargekartet sitt… Deretter, hvordan skal du kunne velge mellom det som føles som en trillion alternativer på kjøkken?

Og så kommer du til trappa. TRAPP, ja. Møbelet de aller fleste ikke har vært borti før, for den er jo bare i huset, binder etasjene sammen. Hvor i alle dager skal du begynne? Hva slags trapper kan du velge mellom? Og hva i alle dager koster en trapp?

Vi skal ikke ta for oss alle mulige alternativer i denne artikkelen, men våre beste tips til deg på budsjett som ønsker noe litt utover standard, men også du som er tidlig ute i prosessen med å avklare trapp fordi du ønsker at trappen skal være et smykke i rommet.

Aller først – hva koster en trapp?

Dette spørsmålet blir litt i samme bane som «hva koster et kjøkken?» eller «hva koster en bil?». Det er nemlig slik at alle trapper er skreddersydd det enkelte trapperoms høyde, lengde og bredde. Forenklet blir det derfor litt det samme på trapp som kjøkken eller bil. Du har en basispris, og så avhenger endelig prislapp på detaljvalg.

I dag koster en typisk standardtrapp med 3-stavs eiketrinn og øvrige deler hvitmalt fra ca 60 000 kr ferdig montert. En trapp med furutrinn, eller hele trappen i furu, vil naturligvis koste mindre. Siden furu er en myk tresort er det ikke ofte det velges furu i trinn på ny trapp til bolig. 

Avhengig av oppgraderinger på flere av trappens deler, samt hvor mye rekkverk som trengs rundt trappehullet, så kan prisen på en standardtrapp komme opp i 80-100 000 kr.

En designtrapp starter på rundt 90 000 kr for de rimeligste med spiler i rekkverk, og kan fint koste mellom 120-200 000 kr og mer avhengig av materialer og detaljer.

En klassisk trapp med krumning/svingstykke, tykke og profilerte startstolper og utsmykkede detaljer, koster typisk fra 170 000 kr.

Nedenfor går vi igjennom flere faktorer som påvirker pris.

Etasjehøyde. Høyde gulv til gulv på 2,8m til over 3m er ganske vanlig i nye hus, og gjør at trappen trenger flere trinn enn det som var vanlig for noen år siden. Så har du generøs takhøyde betaler du mer for trappen enn naboen som kanskje har høyde gulv til gulv på 2,6m. 

Tresort. Hva slags tresort som brukes i trinn henger sammen med gulvtrender. 3-stavs eiketrinn har vært veldig vanlig fordi «alle» hadde 3-stavs eikeparkett på et tidspunkt. Nå legger de aller fleste 1-stavs gulv, og da passer det best med helstav eiketrinn i trappen. Dette koster en god del mer enn 3-stavs.

Åpne eller tette trinn. Åpne trinn er rimeligere enn tette, og dersom du skal ha malt stusstrinn (platen mellom trinn) vil det være rimeligere enn eksempelvis eik på stusstrinn.

Rekkverk i trapp. Glassrekkverk eller rekkverk i eksempelvis eik koster vesentlig mer enn malt rekkverk med spiler. Boltet glassrekkverk koster en god del mer enn innfrest glass på grunn av strenge forskrifter som legger føringer for krav til tykkelse for at glasset skal tilfredstille ganske stor sideveis belastning. Vi bruker glass med tykkelse 16,76 mm når det er boltet glass, og 10,76 og 8,76 mm når det er i ramme/innfrest glass.

Rekkverk rundt åpning/trappehull. Rekkverk på gulvplan rundt åpning prises per løpemeter, så hvordan trapperommet er utformet har en del å si for endelig pris på trapp.

Få en premium look på trappen til overkommelig pris

Hvis du har gått på en budsjettsmell innen valg på trappa skal tas, men du ønsker en trapp utover standard, så kommer våre beste tips her. 

Velg farger utenom bomull

Så å si alle vet hvordan en standard trapp har sett ut de siste 15 årene. Trinn i furu eller eik, alle andre trappedeler malt i standard hvitfarge bomull, eller med børstet stålspiler i rekkverk. Men visste du at du som tilvalg kan velge hvilken som helst farge på de malte trappedelene? Det gir deg muligheten til å velge en farge på trappa som harmonerer godt med øvrige interiørvalg, og gjør at den ser litt ekstra ut.

 

Marte standard trapp

Duse, lyse toner på både treverk, vegger og tak.

Sara

Mørkere vegger og lyse toner som harmonerer på både treverk, vegger og tak skaper et vakkert uttrykk.

Trappemodell Sanna med malte deler i fargen Kokos. Eik fingerskjøtt trinn

Malte trappedeler i fargen Kokos, samme som vegg. Eik fingerskjøtt trinn.

Ton-i-ton: Ulike nyanser av samme farge gir en rolig atmosfære og sofistikert uttrykk. Bruk gjerne forskjellige glansgrader på vegg og møbler, samt en fin miks av ulike materialer i rommet. Standard glansgrad på malte trappedeler er halvblank 30.

Nyanselinke farger. Nyanselike farger er farger som ligner på hverandre, men som er ulike. Farger som er like sortaktige, hvitaktige, kulørsterke eller kulørsvake vil klinge godt sammen.

Kontrastfarger. Ønsker du å skape et skikkelig blikkfang kan du bruke kontrast på trapp ved å velge en helt annen farge enn miljøet rundt.

Velger du samme farge som vegg vil trappen gli sømløst inn i trapperommet.
Velger du noen nyanser opp eller ned fra fargen i trapperommet
Ønsker du å skape et skikkelig blikkfang eller kontrast, så velger du en helt annen farge på de malte trappedelene enn miljøet rundt. 

Visste du forresten at Jotun har gratis fargeråd på sin nettside? Her kan du sende over bilder av rommet/rommene du ønsker tips til farger på, og beskrive hva du kanskje ser for deg og be om råd. Jotun sine rådgivere er gode på farger og svarer typisk ila få dager. 
https://fargerad.jotun.no/fargerad

Vi har satt sammen moodboards på noen av våre favorittfargekombinasjoner om dagen nedenfor, med god hjelp av Jotun sine sider.

Moodboard farger til trapp og trapperom
Moodboard trapper og trapperom
Moodboard trapp og trapperom
Moodboard trapp og trapperom
Moodboard trapp og trapperom
Moodboard trapp og trapperom

 

Velg rekkverk i samme tresort og overflatebehandling som trinn

Tre er virkelig i vinden om dagen, og trinn og rekkverk i samme tresort understreker en nordisk stil med røtter i det naturlige.  

 

Eik rekkverk med firkantspiler

 

 

Frivange uten synlige propper

Hvis du nå tenker «hæ, vange, propper – hvor og hva er det?», så kan bildene nedenfor forhåpentligvis oppklare det. Noe så enkelt som frivange uten synlige propper gir ganske stor effekt på trappen. 

Trapp som sier WOW

Skal trappen utgjøre et virkelig blikkfang i rommet? Våre designmodeller Sanna, Maiken og Emilie er i ypperste klasse når det kommer til design. Alle tre modeller representerer det moderne og tidløse med sitt unike uttrykk. Selvfølgelig kan du tilpasse trappens utførsel og detaljer til ditt hjem og stil. 

Mange av de samme prinsippene på valg på standardtrapp gjelder også designmodellene. Trappen skal passe inn med øvrige interiørvalg som materialer og farger, og du skreddersyr trappen til dine ønsker. 

Designtrapp med sentervange og boltet glassrekkverk uten håndløper. Foto: Novium Eiendom
Designmodell Emilie med boltet glassrekkverk uten håndløper. Foto: Novium Eiendom, prosjekt Slyngveien

Designmodell Emilie med sentervange

Designtrapp Emilie
Designmodell Emilie
Designtrapp Sanna

Designmodell Sanna med gjæret rekkverk

Innstemt vange eik
Designmodell Sanna med sortmalte detaljer
Designtrapp Sanna
Designmodell Sanna

Designmodell Maiken med underliggende vange

Designtrapp med alle trappens deler i beiset langstav eik, underliggende vange og boltet glassrekkverk
Designtrapp Maiken i langstav eik, underliggende vange
Designtrapp med alle trappens deler i beiset langstav eik, underliggende vange og boltet glassrekkverk
Designmodell Maiken med sorte stålspiler

Klassisk og herskapelig stil

Klassisk trapp med herskapelig preg. Trinn i eik, håndløper og stolpe.
Klassisk trapp med herskapelig preg. Trinn i eik, håndløper og stolpe.
Klassisk trapp med Empire C stolper og spiler, profilert håndløper

Våre aller siste tips:

Entreen er gjerne det første rommet du går inn i og der førsteinntrykket av hjemmet dannes. Avhengig av hvor trappen er i rommet og hvordan trapperommet ser ut, så har miljøet rundt trappen stor betydning for hvordan trappen fremstår. Start planlegging av trapp tidlig i prosessen, slik at du får trappen du drømmer om.

  • Velg materialer, farger, dekor og møbler som setter stemningen du ønsker, og tenk helhet på alle detaljer. Sett gjerne sammen moodboards på Pinterest eller i Canva, det kan hjelpe å finne en rød tråd på alle elementer.
  • Heng en dekorativ lampe ned som centerpiece i trappeoppgangen. Lag bildevegg eller putt et stort veggteppe som blikkfang når du går opp trappen. Kjør på med en vegg med mønstrete og fargerik tapet for umiddelbar energi og lekenhet, eller finerplater til vegg hvis du ønsker roen treverk gir.
  • Gå for kontraster hvis du liker det, eller velg dusere og lune farger mot treverket i trappen – her er det nesten kun fantastien som setter grenser. Det viktigste er at du velger noe du vil trives med i mange år fremover.

 

 

Likte du tipsene? Spør oss gjerne om trapp tilknyttet ditt prosjekt på hei@fagtrapp.no.