Artikkelen er skrevet av samarbeidspartner @etthjemblirtil

Når man går i gang med renovering av hus er det mange ting man må ta stilling til. Hvor omfattende oppussingen skal være, skal man ta en kjapp og billigere løsning som man blir fornøyd med en liten stund, eller skal man gå for en grundig og ofte mer kostbar løsning som man blir fornøyd med over lang tid?

Personlig gikk vi for den grundige løsningen da vi gikk i gang med oppussing av vårt 80-talls hus. Vi har pusset opp stue, kjøkken, bad og soverom fra grunnen. Men med den gamle trappen var vi litt mer i tenkeboksen om hva vi skulle gjøre – skulle vi velge å pusse den opp, eller skulle vi rett og slett bytte den ut?

Etter flere runder frem og tilbake fant vi til slutt ut at det å bruke mange timer og kroner på å pusse opp trappen, ikke ville bli en løsning vi kom til å bli fornøyd med. Vi hadde hverken fått det uttrykket eller den kvaliteten vi ønsket oss med den gamle trappa. En trapp er jo å betegne som et møbel, et møbel som har mye å si for helheten i huset.

Før: Gammel trapp

Etter: Ny trapp

Bilde: Prosessen med å bytte trapp

Tenk helhetlig!

Når man skal velge seg ny trapp er det viktig å tenke på at den skal passe inn med interiøret i resten av huset. Vi var veldig bestemt på at trinnene skulle være så lik gulvet vi har i huset som mulig. Etter å ha fått tilsendt farge-/trinnprøver fra Fagtrapp, fant vi den tresorten og fargen som passet perfekt til oss. Vi var også opptatt av at trappen skulle ha et moderne og minimalistisk utrykk, likt resten av interiøret vårt.

Her har vi satt opp flere punkter med tips til dere som har planer om å bytte ut eksisterende trapp.

 • Hvilket uttrykk ønsker du en ny trapp skal ha? Eks. moderne eller tradisjonell
 • Hvilket treslag ønsker du i trinn? Harde treslag som for eksempel eik er mer motstandsdyktig i forhold til hakk og slitasje enn for eksempel furu.
 • Hvilket rekkverk ønsker du? Eks. enkle trespiler, profilerte spiler og håndløpere, glass.
 • Ønsker du lukket eller åpen trapp? Skal du bruke plassen under trappa til noe, er det en fordel om trappen er lukket, men med en åpen trapp får du et luftigere utrykk.
 • Tenk over om du skal bytte plater eller male trappeoppgangen med det samme.

Dette er noen punkter som må tenkes nøye gjennom før du går i gang med en trappeprosess. Når det kommer til måltaking og montering av trappen valgte vi å gjøre dette selv siden en av oss er tømrer. Vi var litt spente, men med gode instruksjoner og manualer gikk dette fint. Man sparer jo en god del penger på å gjøre dette selv, noe som kan være avgjørende for om man skal renovere gammel trapp eller bytte den ut. Det er en klar fordel å være litt «handy» om man velger å målta og montere selv.

  Samarbeidet med Fagtrapp har for oss vært spennende og positivt fra første dag, vi har fått kjempegod service og hjelp under hele prosessen. Vi var litt spent i starten på hvordan det ville gå og kommunisere kun på mail, men det viste seg å ikke by på noen problemer. Vi har fått raske tilbakemeldinger på spørsmål både før bestilling å under montering. Skal vi kjøpe flere trapper i fremtiden, kommer vi helt sikkert til å velge Fagtrapp på ny.


  Mvh Lena/Robert
  @etthjemblirtil

   

  Merk: Alle våre trapper er produsert i henhold til Byggeforskriftene og tekniske forskrifter.

  Se Trappemanualen for informasjon om krav og spesifikasjoner vedrørende trapp.